December 15 - január 8. között irodánk zárva tart. Január 8-tól a megszokott nyitvatartás szerint várjuk Önöket.
Kellemes Ünnepeket kívánunk!

2020.02.11
Vajon mindent tudsz a kokárdáról?

Vajon mindent tudsz a kokárdáról?


Persze: március 15., Petőfi, 1848-49-es forradalom és szabadságharc….de hogy honnan ered, merre tart és főként mi köze a kitűzőkhöz?


Felbukkanásának eredete kb. az 1700-as évek végére tehető, La Fayette márki ekkoriban készíttetett kék-fehér-piros szalagszínekből kitűzőt, melyről számos francia és angol festmény is tanúskodik. A franciák divatot teremtettek és a trikolor kokárdát kalapjukra tűzve viselték, evvel is büszkén kifejezve, hogy résztvevője vagy szimpatizánsa a polgári forradalomnak. A korábbi feljegyzések szerint még a végleges Francia zászló megalkotását is megelőzte a korábbi kokárdán viselt színkombináció.

A nemzeti színekben pompázó kitűző átszivárgott Európa más országaiba, sőt még Amerikába is és a 18., 19. Századi forradalmak jelképeivé vált. A magyar hagyomány szerint Petőfi Sándor szerelmétől, Szendrey Júliától, Jókai Mór pedig szintén párjától Laborfalvi Rózától kapta a forradalom estéjére. A francia kokárda viselésével ellentétben nálunk nem a kalapra tűzték, hanem a kabát hajtókájára vagy bal oldalt, a szív feletti részre. Történelmünkben szalagrózsa néven, színes szalagból készített, kör alakú, rózsaformát szimbolizáló kitűzőként honosult meg.


A kitűzők a kokárdát követően megvetették lábukat mind a divat, mind pedig a “valahova tartozás” szimbólumaként.

Találkozhattunk főúri jelvényként viselt kitűzőkkel de jelvényeik voltak az iskolásoknak, munkahelyeknek, sőt még az idegenlégiónak is.
A 70-es, 80-es években kisiskolások még biztosan emlékeznek a kisdobos és úttörő jelvényekre de diák csoportulások gyakran maguknak is terveztek saját jelvényt. Természetesen címerek és más politikai szimbólumok is megjelentek a jelvények piacán. Az 1980-es években a jelvénymánia beszivárgott az akkori fiatalok pop világába is, eszméletlen hódításba kezdtek a farmerkabátra tűzött Duran-Duran, Sandra, Modern Talking és egyéb sztárokat vagy lemezeiket ábrázoló jelvények. Még a zenei vonalon maradva, a jelvények trendjét a heavy metall rajongók is erősítették a ’80-as és ’90-es években, majd még egy újabb lendületet vett amikor 1987-ben útjára indult a Smiley őrület.

A kitűző és jelvény őrület a fiatalság mellett a divat világában is intenzíven képviseltette magát.


Ékszertöténeti szempontból nézve az emberiséggel kb. egyidőben jelentek meg az első ékszerek, először kagylókból, majd a zsákmányul ejtett állatok fogazatából, csontjaiból készítve. Az ókori Egyiptomban már megjelentek a fémből megmunkált ékszerek, melyek egyelőre inkább nyakláncok, karkötők, hajdíszek, fülbevalók voltak. A rómaiak utáni Európát a történészek sötét középkorként emlegetik, ékszerészeti szempontból azonban koránt sem volt sötétnek mondható. Az ékszerek, melyeket kelták, frankok, gótok, vikingek készítettek mind a motívumok, mind a kidolgozás finomságát tekintve felveszik a versenyt a későbbi korok munkáival is. Ebben az időszakban jelentek meg a divatvilág elegáns kitűzői: a brossok.

Napjainkban, az exclusive ékszermárkák és a fashion világában, estélyi ruhák és elegáns business-like kosztűmök kiegészítőjeként bukkan fel a vörös szőnyegtől a tárgyalótermekig mindenhol.  Ballagására, leány-, legénybúcsújára egyaránt ajánljuk.  

Cégek, munkáltatók, intézmények, rendezvényszervezők számára vállaljuk egyedi kitűzők készítését.
Az alábbi kis űrlap egyszerű kitöltésével vagy weboldalunk jobb alsó oldalán a Facebook chat alkalmazás segítségével várjuk megkeresésed!

← Vissza a többi cikkhez

KAPCSOLATFELVÉTEL


TELEFON:
+36 (1) 302-3278,
+36 (20) 851-2000

Műhely és Postacím: Budapest, 1067 Eötvös utca 26/b.
Nyitva tartás: H-P: 09:00-15:00
Számlázási cím: Budapest, 1039 Hadrianus utca 3. III/27.
E-mail: info@numizmatik.hu
Web: www.numizmatik.hu
Bank: CIB Bank
Számlaszám: 10700440-27071409-51100005
Adószám: 12945630-2-41
Stat. jel: 12945630-2862-113-01
Cégjegyzksz.: 01-09-711343