Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy irodánk és műhelyünk december 17-től január 06-ig szabadság miatt zárva tart. Ezdiő alatt leveleiket, megkereséseiket fogadjuk de megválaszolni csak az ünnepek után tudjuk. Kívánunk Önöknek meghitt, békés karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog új esztendőt!

Numizmatik Kft. csapata

2020.02.11
Vajon mindent tudsz a kokárdáról?

Vajon mindent tudsz a kokárdáról?


Persze: március 15., Petőfi, 1848-49-es forradalom és szabadságharc….de hogy honnan ered, merre tart és főként mi köze a kitűzőkhöz?


Felbukkanásának eredete kb. az 1700-as évek végére tehető, La Fayette márki ekkoriban készíttetett kék-fehér-piros szalagszínekből kitűzőt, melyről számos francia és angol festmény is tanúskodik. A franciák divatot teremtettek és a trikolor kokárdát kalapjukra tűzve viselték, evvel is büszkén kifejezve, hogy résztvevője vagy szimpatizánsa a polgári forradalomnak. A korábbi feljegyzések szerint még a végleges Francia zászló megalkotását is megelőzte a korábbi kokárdán viselt színkombináció.

A nemzeti színekben pompázó kitűző átszivárgott Európa más országaiba, sőt még Amerikába is és a 18., 19. Századi forradalmak jelképeivé vált. A magyar hagyomány szerint Petőfi Sándor szerelmétől, Szendrey Júliától, Jókai Mór pedig szintén párjától Laborfalvi Rózától kapta a forradalom estéjére. A francia kokárda viselésével ellentétben nálunk nem a kalapra tűzték, hanem a kabát hajtókájára vagy bal oldalt, a szív feletti részre. Történelmünkben szalagrózsa néven, színes szalagból készített, kör alakú, rózsaformát szimbolizáló kitűzőként honosult meg.


A kitűzők a kokárdát követően megvetették lábukat mind a divat, mind pedig a “valahova tartozás” szimbólumaként.

Találkozhattunk főúri jelvényként viselt kitűzőkkel de jelvényeik voltak az iskolásoknak, munkahelyeknek, sőt még az idegenlégiónak is.
A 70-es, 80-es években kisiskolások még biztosan emlékeznek a kisdobos és úttörő jelvényekre de diák csoportulások gyakran maguknak is terveztek saját jelvényt. Természetesen címerek és más politikai szimbólumok is megjelentek a jelvények piacán. Az 1980-es években a jelvénymánia beszivárgott az akkori fiatalok pop világába is, eszméletlen hódításba kezdtek a farmerkabátra tűzött Duran-Duran, Sandra, Modern Talking és egyéb sztárokat vagy lemezeiket ábrázoló jelvények. Még a zenei vonalon maradva, a jelvények trendjét a heavy metall rajongók is erősítették a ’80-as és ’90-es években, majd még egy újabb lendületet vett amikor 1987-ben útjára indult a Smiley őrület.

A kitűző és jelvény őrület a fiatalság mellett a divat világában is intenzíven képviseltette magát.


Ékszertöténeti szempontból nézve az emberiséggel kb. egyidőben jelentek meg az első ékszerek, először kagylókból, majd a zsákmányul ejtett állatok fogazatából, csontjaiból készítve. Az ókori Egyiptomban már megjelentek a fémből megmunkált ékszerek, melyek egyelőre inkább nyakláncok, karkötők, hajdíszek, fülbevalók voltak. A rómaiak utáni Európát a történészek sötét középkorként emlegetik, ékszerészeti szempontból azonban koránt sem volt sötétnek mondható. Az ékszerek, melyeket kelták, frankok, gótok, vikingek készítettek mind a motívumok, mind a kidolgozás finomságát tekintve felveszik a versenyt a későbbi korok munkáival is. Ebben az időszakban jelentek meg a divatvilág elegáns kitűzői: a brossok.

Napjainkban, az exclusive ékszermárkák és a fashion világában, estélyi ruhák és elegáns business-like kosztűmök kiegészítőjeként bukkan fel a vörös szőnyegtől a tárgyalótermekig mindenhol.  Ballagására, leány-, legénybúcsújára egyaránt ajánljuk.  

Cégek, munkáltatók, intézmények, rendezvényszervezők számára vállaljuk egyedi kitűzők készítését.
Az alábbi kis űrlap egyszerű kitöltésével vagy weboldalunk jobb alsó oldalán a Facebook chat alkalmazás segítségével várjuk megkeresésed!

← Vissza a többi cikkhez

KAPCSOLATFELVÉTEL


Kinga

Hívja bizalommal Metzlerné Boros Kingát!
Numizmatik Szerszám és Fémtermék gyártó és Szolgáltató Kft.

TEL: +36 (1) 302-3278

Műhely és Postacím: Budapest, 1067 Eötvös utca 26/b.
Nyitva tartás: H-P: 09:00-17:00
Számlázási cím: Budapest, 1039 Hadrianus utca 3. III/27.
E-mail: info@numizmatik.hu
Web: www.numizmatik.hu
Bank: CIB Bank
Számlaszám: 10700440-27071409-51100005
Adószám: 12945630-2-41
Stat. jel: 12945630-2862-113-01
Cégjegyzksz.: 01-09-711343