December 15 - január 8. között irodánk zárva tart. Január 8-tól a megszokott nyitvatartás szerint várjuk Önöket.
Kellemes Ünnepeket kívánunk!

2020.11.24
Szent Corona - a járványok elleni védőszent. Véletlen csupán a név?

Van aki tagadja, van aki lélegzet visszafojtva figyeli a napi híreket, egy biztos: a 2020-as korona vírus okozta járványhelyzet mindenkit érintett.
Mondják: járványok mindig voltak, vannak, lesznek, a kérdés csak a “Mikor?”.

Kevesen tudják, pedig érdekes és ki tudja, talán nem is véletlen, hogy a járványok egy kevésbé ismert védőszentjét Szent Coronának hívják. 

Minket ért a megtiszteltetés, hogy elkészíthettük ennek a felemelő díjnak a kifejezéséül szolgáló érmet, ezért kicsit utána jártunk annak, hogy ki is volt Szent Corona:


Szent Corona neve egy kora keresztény vértanúként maradt fenn a történelem során, mint a járványok ellen oltalmazó égi segítő és a hitben való hűség, hitbéli állhatatosság példaképe. Feltehetően k.r.e 175 körül élt, Egyiptomig/Szíriáig vezetnek vissza a nyomok. Mivel több legenda is életben maradt róla, nem teljesen pontosan a dátumok és a történések. Társa (párja vagy apja) Viktor a keresztény üldözések idején nem volt hajlandó megtagadni a hitét, ezért halálra ítélték. Kivégzéséig Corona vigasztalta, irgalommal közelítette meg a férfit, ezért őt is halálra ítélték. A legendák szerint mártír halála még abban a korban is kegyetlennek számított, két összeszorított pálma ágához kötözték, majd elengedték az ágakat, melyek kettészakították az akkor még mindössze csak 16 éves Corona testét.

Festészeti alkotásokban ezért gyakran 2 pálmalevéllel a kezében vagy nevéhez illően koronával a fején ábrázolták őt.
Ausztriában, Németországban, Csehországban és Olaszországban is a hazainál nagyobb ismertségnek örvend és rengeteg művészeti alkotás ihletője, felszentelője lett.

“Állj meg, fáradt vándor és pihenj meg Szent Corona-nál. Imával, hittel bízd rá magad, bármilyen gond vagy bánat is gyötör”

- olvasható a fohász egy Bajorországi erdei kápolnán.
Észak-Olaszországba is kerültek Szent Corona- és Szent Viktor-ereklyék.
INagy Károly császár oly nagy tisztelettel volt iránta, hogy ereklyéit – Sienai Szent Viktor vértanú relikviáival együtt – Aachenbe vitette, és Szent Corona-t az ottani Mária-kolostor egyik patrónájává tette. Idén ezért az aacheni dóm hatalmas figyelmet kapott, mert nemrég a kora keresztény vértanúhoz kapcsolódó ereklyetartót előásta kincstárából. A székesegyház kincstárnoka még a járvány világméretűvé növekedése előtt előszedette az ereklyetartót, hogy előkészítse egy 2020 nyarára tervezett ötvösművészeti kiállításra. A koronavírus elterjedése, az újra belobbanó járvány hullámok azonban sajnos egyelőre nem tette lehetősé a szent földi maradványait tartalmazó kincs széles körű bemutatását. Mivel a szentet a járványok ellen hívták segítségül, a díszes ereklyetartót csak a  járvány lecsillapodása után, szeretnék kiállítani.

Szent Viktorról és Szent Corona-ról elnevezett kegyhely található még Anzu településen, Észak-Olaszország Veneto tartományában. A két vértanú sírja jelenleg nem látogatható. A sors furcsa fintora, hogy a kegyhely pont a Covid-19 elnevezésű koronavírus által egyik leginkább súlytott olaszországi helyen található. A bizánci jegyeket is hordozó román kori templom 1096 és 1101 között, az első keresztes hadjárat idején épült a Dolomitok lábánál.

A szomszédos Ausztriában két település is viseli a Sant Corona nevet, sőt az 1924-ig forgalomban lévő pénzük az ő neve után kapta a “Krone”, azaz a korona nevet.

Szent Corona emléknapját november hónap közepén ünnepeljük.

Hazánkban a járvány első hullámában Prof. Dr. Bedros J. Róbert, aki országos kórházfőparancsnok-helyettesként a frontvonalban látta az egészségügyi dolgozók megfeszített és áldozatos munkáját, díjat alapított azoknak, akik kimagasló teljesítményt nyújtottak a veszélyhelyzet elhárításában, a cseppet sem hétköznapinak mondható körülmények között. A Szent Corona Díjra méltókra első körben kórházvezetők, intézményigazgatók tehettek ajánlást, és július óta már sokan megkaphatták az elismerést.   A díj mellé járó érmet cégünk készíthette el.
A második hullámra készülve már nemcsak a díjazottakat és magát a díjat mutatják be, hanem ezen a felületen bárki javasolhat az erkölcsi elismerésre olyan Hősöket, akik munkájukkal, elhivatottságukkal, emberségükkel és alázatukkal kiérdemelték az elismerést, méltóak arra, hogy bemutassák vagy díjazzák őket. Mint Bedros J. Róbert a honlap köszöntőjében írta, a „ A „Köszönet a Hősöknek” díjat azért hívtam életre, hogy ezen Kollégáim megkapják méltó elismerésüket". A koszonetahosoknek.hu arra is lehetőséget ad, hogy a járvány második hullámában az elismert Hősök már ne legyenek névtelenek. (Bekezdés forrása: weborvos.hu)

Önnek is van hozzátartozója, ismerőse, aki már orvosi segítséggel felgyógyult a járványból? Látogasson el a www.koszonetahosoknek.hu weboldalra és jelölje Ön is Hősnek azt az egészségügyi dolgozót, akinek a legnagyobb köszönettel tartozik!
← Vissza a többi cikkhez

KAPCSOLATFELVÉTEL


TELEFON:
+36 (1) 302-3278,
+36 (20) 851-2000

Műhely és Postacím: Budapest, 1067 Eötvös utca 26/b.
Nyitva tartás: H-P: 09:00-15:00
Számlázási cím: Budapest, 1039 Hadrianus utca 3. III/27.
E-mail: info@numizmatik.hu
Web: www.numizmatik.hu
Bank: CIB Bank
Számlaszám: 10700440-27071409-51100005
Adószám: 12945630-2-41
Stat. jel: 12945630-2862-113-01
Cégjegyzksz.: 01-09-711343