Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy irodánk és műhelyünk december 17-től január 06-ig szabadság miatt zárva tart. Ezdiő alatt leveleiket, megkereséseiket fogadjuk de megválaszolni csak az ünnepek után tudjuk. Kívánunk Önöknek meghitt, békés karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog új esztendőt!

Numizmatik Kft. csapata

2020.11.24
Szent Corona - a járványok elleni védőszent. Véletlen csupán a név?

Van aki tagadja, van aki lélegzet visszafojtva figyeli a napi híreket, egy biztos: a 2020-as korona vírus okozta járványhelyzet mindenkit érintett.
Mondják: járványok mindig voltak, vannak, lesznek, a kérdés csak a “Mikor?”.

Kevesen tudják, pedig érdekes és ki tudja, talán nem is véletlen, hogy a járványok egy kevésbé ismert védőszentjét Szent Coronának hívják. 

Minket ért a megtiszteltetés, hogy elkészíthettük ennek a felemelő díjnak a kifejezéséül szolgáló érmet, ezért kicsit utána jártunk annak, hogy ki is volt Szent Corona:


Szent Corona neve egy kora keresztény vértanúként maradt fenn a történelem során, mint a járványok ellen oltalmazó égi segítő és a hitben való hűség, hitbéli állhatatosság példaképe. Feltehetően k.r.e 175 körül élt, Egyiptomig/Szíriáig vezetnek vissza a nyomok. Mivel több legenda is életben maradt róla, nem teljesen pontosan a dátumok és a történések. Társa (párja vagy apja) Viktor a keresztény üldözések idején nem volt hajlandó megtagadni a hitét, ezért halálra ítélték. Kivégzéséig Corona vigasztalta, irgalommal közelítette meg a férfit, ezért őt is halálra ítélték. A legendák szerint mártír halála még abban a korban is kegyetlennek számított, két összeszorított pálma ágához kötözték, majd elengedték az ágakat, melyek kettészakították az akkor még mindössze csak 16 éves Corona testét.

Festészeti alkotásokban ezért gyakran 2 pálmalevéllel a kezében vagy nevéhez illően koronával a fején ábrázolták őt.
Ausztriában, Németországban, Csehországban és Olaszországban is a hazainál nagyobb ismertségnek örvend és rengeteg művészeti alkotás ihletője, felszentelője lett.

“Állj meg, fáradt vándor és pihenj meg Szent Corona-nál. Imával, hittel bízd rá magad, bármilyen gond vagy bánat is gyötör”

- olvasható a fohász egy Bajorországi erdei kápolnán.
Észak-Olaszországba is kerültek Szent Corona- és Szent Viktor-ereklyék.
INagy Károly császár oly nagy tisztelettel volt iránta, hogy ereklyéit – Sienai Szent Viktor vértanú relikviáival együtt – Aachenbe vitette, és Szent Corona-t az ottani Mária-kolostor egyik patrónájává tette. Idén ezért az aacheni dóm hatalmas figyelmet kapott, mert nemrég a kora keresztény vértanúhoz kapcsolódó ereklyetartót előásta kincstárából. A székesegyház kincstárnoka még a járvány világméretűvé növekedése előtt előszedette az ereklyetartót, hogy előkészítse egy 2020 nyarára tervezett ötvösművészeti kiállításra. A koronavírus elterjedése, az újra belobbanó járvány hullámok azonban sajnos egyelőre nem tette lehetősé a szent földi maradványait tartalmazó kincs széles körű bemutatását. Mivel a szentet a járványok ellen hívták segítségül, a díszes ereklyetartót csak a  járvány lecsillapodása után, szeretnék kiállítani.

Szent Viktorról és Szent Corona-ról elnevezett kegyhely található még Anzu településen, Észak-Olaszország Veneto tartományában. A két vértanú sírja jelenleg nem látogatható. A sors furcsa fintora, hogy a kegyhely pont a Covid-19 elnevezésű koronavírus által egyik leginkább súlytott olaszországi helyen található. A bizánci jegyeket is hordozó román kori templom 1096 és 1101 között, az első keresztes hadjárat idején épült a Dolomitok lábánál.

A szomszédos Ausztriában két település is viseli a Sant Corona nevet, sőt az 1924-ig forgalomban lévő pénzük az ő neve után kapta a “Krone”, azaz a korona nevet.

Szent Corona emléknapját november hónap közepén ünnepeljük.

Hazánkban a járvány első hullámában Prof. Dr. Bedros J. Róbert, aki országos kórházfőparancsnok-helyettesként a frontvonalban látta az egészségügyi dolgozók megfeszített és áldozatos munkáját, díjat alapított azoknak, akik kimagasló teljesítményt nyújtottak a veszélyhelyzet elhárításában, a cseppet sem hétköznapinak mondható körülmények között. A Szent Corona Díjra méltókra első körben kórházvezetők, intézményigazgatók tehettek ajánlást, és július óta már sokan megkaphatták az elismerést.   A díj mellé járó érmet cégünk készíthette el.
A második hullámra készülve már nemcsak a díjazottakat és magát a díjat mutatják be, hanem ezen a felületen bárki javasolhat az erkölcsi elismerésre olyan Hősöket, akik munkájukkal, elhivatottságukkal, emberségükkel és alázatukkal kiérdemelték az elismerést, méltóak arra, hogy bemutassák vagy díjazzák őket. Mint Bedros J. Róbert a honlap köszöntőjében írta, a „ A „Köszönet a Hősöknek” díjat azért hívtam életre, hogy ezen Kollégáim megkapják méltó elismerésüket". A koszonetahosoknek.hu arra is lehetőséget ad, hogy a járvány második hullámában az elismert Hősök már ne legyenek névtelenek. (Bekezdés forrása: weborvos.hu)

Önnek is van hozzátartozója, ismerőse, aki már orvosi segítséggel felgyógyult a járványból? Látogasson el a www.koszonetahosoknek.hu weboldalra és jelölje Ön is Hősnek azt az egészségügyi dolgozót, akinek a legnagyobb köszönettel tartozik!
← Vissza a többi cikkhez

KAPCSOLATFELVÉTEL


Kinga

Hívja bizalommal Metzlerné Boros Kingát!
Numizmatik Szerszám és Fémtermék gyártó és Szolgáltató Kft.

TEL: +36 (1) 302-3278

Műhely és Postacím: Budapest, 1067 Eötvös utca 26/b.
Nyitva tartás: H-P: 09:00-17:00
Számlázási cím: Budapest, 1039 Hadrianus utca 3. III/27.
E-mail: info@numizmatik.hu
Web: www.numizmatik.hu
Bank: CIB Bank
Számlaszám: 10700440-27071409-51100005
Adószám: 12945630-2-41
Stat. jel: 12945630-2862-113-01
Cégjegyzksz.: 01-09-711343